Thursday, February 22, 2007

Eén van de grootste werken van Escher

Vandaag heb ik heel wat gelezen over grote werken van Escher, op de website: www.leidenuniv.nl. Er staat geschreven dat Escher heel erg geïnspireerd werd door wiskunde. In 1956 tekende escher één van zijn beroemdste tekeningen, nl.: 'Prentententoonstelling'. Op dit werk zie je een man die naar een schilderij is aan het kijken waarop een stad te zien is. Hier zie je het werk:

Het vreemde aan dit werk is dat de stad precies uit het schilderij komt, en langs de andere kant lijkt het of de man zelf in het schilderij staat.
In het midden van de tekening staat een witte plek, hier heeft Escher niets getekend. Dit heeft hij niet zomaar gedaan, maar zo lijkt het dat de tekening rond zichzelf draait. Veel mensen vinden dit heel intrigerend. Het is zelfs zo intrigerend dat dit het onderwerp is geworden van een wiskundig onderzoek aan de universiteit Leiden.
Er zijn veel mensen die zich afvragen waarom er nu juist op die plek niets staat. Wiskunde professor Hendrik Lenstra hebben dit onderzocht. Uit enkele oude brieven van Escher bleek dat hij dit erg moeilijk vond om te tekenen. Daaruit zou je kunnen afleiden dat hij het zelf eigenlijk niet wist. escher was wel een wiskundige denker, maar had nooit een wiskundige opleiding had gevolgt. escher had voor hij deze tekening maakte de kromme lijnen op papier gezegt. De onderzoekers hebben dit blad met behulp van de computer onderzocht. Zo kwam men tot de oplossing dat men het hele schilderij gewoon kon rechttrekken, maar ook dan bleven ze nog met vragen zitten. De onderoekers leggen het helemaal uit op hun website.








No comments: